Thursday 26 December 2013

Holokamu Baja

A bajai zsido holokhauszt igazi tortenete:
"S szepen felcihelodtunk a marhavagonokba, es Matehazapusztan pedig leszalltunk. Onnan meg szepen visszasetalt mindenki a sajat otthonaba - csak onnantol kezdve az uj szemelyazonossagat hasznalta."
Ugyanis az tortent, hogy volt egy pap aki szepen meghamisitotta a hatalmas szamu bajai zsido kozosseg tagjainak meg a nagyszulok szuletesi anyakonyveit (bejegyzeseit) is. Igy a bajai zsidok atvaltoztak keresztenyekke es uj neveken a regi eletuket eltek tovabb. A hatalmas bajai zsinagogat pedeig felajanlottak a varos szamara, mint konyvtarat. Elhagytak a kulsosegeket es a vallasuk gyakorlasat - tobbe kevesbe. S azota is elnek, ha meg nem haltak.
Sot nem csak elnek Bruzlaine Czifra Erika holokhauszt penzt kovetel a varostol. A Wesley emlektablat avatott a bajai vasutallomasaon az elhurcolt zsidok emlekere (akik azutan leszalltak Matehazapusztan es visszasetaltak...) Sot...
Kerdeztem egyszer Gal Zoltan ujsagirotol, hogy: - Zoli batyam. Miert nem irja meg a bajai zsidosag igazi tortenetet? Hiszen ma mar ennek nincs semmi kovetkezmenye es ideje volna megirni az igazsagot. (ez a kerdes kb a 90-es evek kozepen hangzott el)
- "Nem lehet Peter." - hangzott a rovid valasz.
- "Miert nem?"
- "Ha megtennem lehet, hogy soha tobbe nem irhatnek semmilyen ujsagba, de legrosszabb esetben ezek meg is olnenek."
- "De kicsodak? Kik tennek ezt Zoli batyo es miert?"
- "Hagyjuk ezt a kerdest, ne beszeljunk tobbet rola."
---
Akkor en most itt leirom. Ez az igazi bajai zsido holokhauszt tortenete es orszag szerte tobb ilyen tortenet is van, amit agyonhallgatnak valakik. "EZEK"
Reszrehajlo lennek?
Hat nem tudom. Ha arra gondolok, hogy a nagyapamnak vasboltja volt itt Bajan es a csaladban a titkolozas tobb generacios hagyomany, akkor felmerul bennem a kerdes: talan o is?
Es miert nem derul feny a valodi tortentekre? Talan uzleti es politikai erdekbol?
Irjatok csak meg vegre szepen az igazat. Baja teli van zsido csaladokkal. Kezdjetek el szepen beszelni a valosagrol.

Azutan sokat gondolkodtam vajon kik is azok az EZEK? Es en nem csak gondolkodtam. Elvegeztem nehany olyan festettvizes vizsgalatot a rendszerben - amikor bedobsz valamilyen informaciot es megnezed hol jon ki es milyen szinu viz...
Sajnos az eredmenyeket meg en magam sem akartam elhinni. Az oreg Masa pl. O volt az egyik aki ramkuldte a vermestereket. O maga volt az "EZEK". Persze. Tartsd a barataidat kozel, de az ellensegeidet meg kozelebb. A kezdetektol korbevettek azok, akik "EZEK" voltak egyben. Meg ma is nehez elhinnem. Jovialis, kedves oregurak: "Jo napot az ifjusagnak"... Ezek. Fiacskaja is pebrobalkozott anno.
A veremet szivtak es rohogtek azon, hogy vergodom a halojukban. De az uj rendszer mar kicsuszott a kezukbol. Elultettem valamit aminek a hajtasa egyre terebelyesebb. Es az uj rendszert egyebkent is ugy kellett felepiteni, hogy barki belephessen, de csak az elje tul aki a kozos celjainkkal egyetert minden tettevel.
A tobbinek idovel el kell buknia. Es el is fognak.
Sajnos a regi rendszer mar nem mukodik jol - az uj meg meg nem.
Es ott van az a szeles reteg akik a tomeg...

No comments: