Wednesday 25 April 2012

Conspiracy - avagy összeesküvés elmélet

Ez a szó: conspiracy, magyarul: összeesküvés, bűnszövetkezet, összebeszélés, összebeszélés - egy ügyes lufi, amire lődözhetünk légpuskával és nézhetjük ahogyan a lufik kidurrannak.
Hogyan alakulhatott ennek a szónak a jelentése ilyen furcsa módon?
Az, hogy Maffia - azaz bűnszövetkezet, vagy szervezett bűnözés - létezik, senki által nem vitatott tény. A szervezett bűnözés kapcsán felderített esetek száma azonban elenyésző. A címlapokról eltűnt ez a kifejezés, a rendőrségi jelentések publikus verzióiól úgyszintén.
A valamilyen célért történő szervezkedés nem feltétlenül kell, hogy személyes kapcsolatokon keresztül történjen. Bizonyos azonos érdekeket fontosnak tartó szervezetek, személyek támogathatnak és ellenezhetnek akcióikkal folyamatokat olyan módon, ami a szövetkezés látszatát kelti.
Például az energia lobby képviselői nem támogatják a konkurens ingyen energiát felhasználó találmányok fejlesztését - hiszen ezáltal elesnének a monopolhelyzetüktől és a billiós bevételeiktől. Ingyen energiáról már 1901-ben írt egy tudós Nikola Tesla (Zero-Point Energy) majd később Albert Einstein (Ether) is megerősítette, hogy a relativitás elmélete nem magyarázza meg az univerzumban található energia az éter jelenlétét. 2010-et írunk ma, de ennek az energiának a felhasználásáról, csak néhány tudós beszél és ír tanulmányokat. Ezen energia körüli csend szándékosan megszervezett az energialobby képviselői által.Ugyanakkor ez a "szervezettség" nem érhető tetten, hiszen nem kell összebeszélnie az olajterületek birtokosainak és a vizierőművek birtokosainak, hogy lássák: egy ilyen korlátlanul hozzáférhető ingyen sugározható energia bevételeik végét jelentené. Tehát a közös ellenség - az ingyen energia - egyforma reakciót vált ki ezen energia birtokosokból. Ilyen téren nem beszélhetünk energia maffiáról, amíg ezek a hatalmas vállalatokat (internacionális, transznacionális, korporációs, multinacionális) nem ölnek és lopnak vagy ilyen tevékenységük felderítetlen marad.
Egy másik példa az élelmiszeriparból hozható. A multinacionális élelmiszert árusító vállalatok nagy mennyiségű élelmiszert tárolnak és árusítanak. A nagy mennyiság teszi lehetővé számukra, hogy olcsóbban árusítsanak élelmiszert, mint más üzletek - így lassan elfojthatnak minden más kisebb kereskedést maguk körül. Ez valóság. Figyeljük csak meg mi történik a kisboltokkal, ha megnyílik egy nagy bevásárlóközpont valahol: Bezárnak! Viszont a nagy mennyiségű élelmiszer tárolása rákényszeríti ezeket a láncokat arra, hogy olyan élelmiszert áruljanak, ami nem romlik meg. Ugye melyek ezek? Nincs olyan sok belőlük. És melyek a romlandó élelmiszerek? Szinte minden, amit naponta fogyasztunk és, amiből ezek a vállalatok a legnagyobb profitot szerzik. Tej, kenyér, hús, zöldség, gyümölcs, sajtok, stb. A vállalatok ugyanakkor a profit maximalizálására és a veszteség minimalizálására törekszenek.
A veszteséget a romlandó élelmiszerek esetében úgy tudják elkerülni, hogy telinyomják az élelmiszert tartósítóanyagokkal és vagy a újrakreálják őket. A tej esetében például ilyen módon johet létre tejgyár, amelyik több tejet termel mint, amennyi tejet az egész ország összes tehene sem tudna előállítani. A karramellás ital, a kakaó ital például semmi relációban nincs a tejjel. Egyszerűen az nem tej.
De a tej körüli visszaélések még nem olyan súlyúak, mint amit angliában a kenyérrel művelnek. Egy Bun Spice nevű anyagot használnak a  illat előállítására folyékony koncentrátumként és a kenyér állományának javításra egy másikat por formátumban. A kettő annyiban egyezik, hogy mindkettőt egy amerikai cég az IFF (International Flavors & Fragrances Inc.) gyártja, és mindkettőnek a címkéjén ott van a halálfej a figyelmeztető mondatok kíséretében, mely szerint rákos megbetegedést okoznak. Ennek ellenére a veszteségüket minimalizálni akaró pénzéhes mammut kenyérgyárak és élelmiszer-multik beleteszik a kenyerükbe. A pénzéhség elveszi a józan eszüket is. Bármire hajlandóak, még arra is, hogy téged és engem megmérgezzenek. (Erról onnan tudok, hogy ott dolgoztam Oringtonban az Allied Bakeries-nél és feljelentettem a kenyérgyárat - küldtem a Food Standars Agency-nek egy címkét az említett Bun Spice illatosítóból. Mondanom sem kell, hogy a sajtóban egy árva szóval sem említették a dolgot. De ez után azért a kamionok bent álltak a gyár udvarán egy hétig a feljelentés utnán is.) Ezért ezt a fajta tevékenységet nevezhetjük közös érdekek mentén szerveződött bűnözésnek, ahol a szervezést nem feltétlenül hagyományos módon folytatták le, hanem a közös érdekeik mentén szemet hunytak egymás disznóságai fölött. De ugyanakkor az IFF nevű cég legyártotta az anyagot ergo azt valaki megrendelte. Megrendeli. És mivel a címkén szerepelt egy UN szám is ez ezt jelenti, hogy a termék az egész világon forgalomban van. Magyarországon is!

1 comment:

teGergő ChemtrailsBp said...

Nagyon jó írás, kár, hogy nincsenek reakciók(/olvasók)! Mostanában terveztem én is az összeesküvés fogalmáról írni egy bejegyzést a blogomon (kritikaigondolkodas.blogol.hu/read) hasonló gondolatokkal - bár konkrét példák említése nélkül -, mert tervezek összeesküvés-elméletes és/vagy összeesküvés-gyakorlatos témákról is írni a közel(?)jövőben, és úgy éreztem, okvetlenül szükséges tisztázni hozzá az alapokat...
Majd be fogom linkelni a te bejegyzésedet is! :)