Friday 30 March 2012

kodhatancod

Igen.
Azt mondták gyorsan tanulsz.
...
Miért alakítottad át? Mert nekem így kényelmesebb. - zavartan, már már mérgesen félrenézett, miközben átvillant az agyán a gondolat, hogy ezek az aktakukacok mindent félreértenek, nehogy ezt is így jelentse, márhogy akkor ő most itt a saját kényelmét nézi, ezért gyorsan hozzátette: Merthogy így 15 cm-el közelebb van a kezemhez a... - befejezni nem tudta. Az "elemző" közbevágott: Így hamarabb odaér a kezed. Gyorsabb leszel.
...
Eltelt jó pár nap, hét, egy hónap? Nem volt akció. Sokat tanultam. Futás az erdőben. Szorosan egymás mögött. Vigyázni a visszacsapódásra. A legelső mindig úgy fut, hogy magához képzeli a többit - mint egy hosszú vonat. Akadály. Falmászás. Az első bakot tart. A második harmadik átugrik. A többi is, de közben az első kettő biztosítja a földet érést. Amikor már csak 3 van hátra átdobják a kötelet. Az utolsó - a bak - a kötélen jön át. Amikor az utolsó is elrúgta magát a kezéből már ott lóg a kötél csak fel kell tekerni. A tloldalon már csak kettő várja a bakost, segítenek a földetérésben. a többi már szalad tovább.
...
Különleges képességekkel. A leggyorsabb team. Nem kockáztatnak. Semmi hősködés. Periszkópot használnak. Ha nem kell ki sem dugják a fejüket. Tudják, hogy nem golyóállók. Lecsökkentik a sérülésveszélyt. Ugyanakkor egy pillanatig sem haboznak. Ha az egyik megindul, a team követi a halálba is.
...
A vezető megindult. Fegyver nem volt a kezében, mert a feladathoz kellett mindkét keze. A második tüzelt helyette. Később: "Tudtad, hogy lőni fog?" "Nem tudtam, csak reménykedtem benne. Ha nem lő leszednek engem." - totális bizalom a team többi tagjában. Vakhit. Gondolná az ember, de nem erről van szó. Gyakorolnak. Állandóan. Ha helyzet van csak a rutinra támaszkodhatnak. Tudományosan végiggondolják a tennivalókat. Ha egymás mögött szaladnak: ha az első aknára fut, akkor mi van? Kielemzik a lehetőségeket. Hogyan lehet felismerni a legbiztonságosabb utat? Stb. Testmemória. Rutin. Fegyverhasználat. A kisujjadban kell lennie. Mindenkinek ismernie kell a másik szokásait. Vezetőváltás. Folyamatos irányváltások. A fölösleges mozdulatok lecsiszolása.
A legjobb katonák az egész világon.
Értékelik a zenét a jó ételeket, szeretik a kutyákat az állatokat, a természetet. Szeretnek szabadon élni, kint az erdőkben. Élvezik. megpróbálják a minimumra csökkenteni a veszélyt. Megpróbálják elkerülni a nyílt erőszakot, az ölést - de nem gyávák. Igazi férfiak.
...
"Nem tudtam, hogy ilyen elemzőink is vannak."
"Megmondod mit elemeztél?"
"A viselkedéseteket. Az alapértékeiteket, a normarendszereteket, a gondolkoddásmódotokat." 
Kis csönd után:
"Ti vagytok az egyik legjobb csapat a világon... Ha nem a legjobb. Le akarjuk modellezni a gondolkodásmódot a csapat működését. Ti lesztek a minta az eljövendő elitkommandók képzési modelljéhez."
Csend.
Kölcsönös néma elismerés.
"El lehet olvasni majd ezt az elemzést valahol?" (persze szigorúan csak azért, hogy a hibákat kijavíthassák, gondolta:-) Köszöni az elemző a bizalmat.)
"Semmilyen írásos anyag nem készül erről." "De látni fogod az újakon."
Minden tiszteletem. Köszönet ezért.
...
Nézzetek utána ennek a srácnak, mindent tudni akarok róla. A kiejtése nagyon furcsa volt. Nincs róla semmilyen adat. Nem először volt már terepen.

No comments: