Saturday 9 April 2011

A hadsereg a mesterséges telepátiát fejleszti

Hasonló technológia már a piacon van, mellyel videójátékot kontrollálhatunk pusztán a gondolataink segítségével.
Egy katonai fejlesztés lehetővé teszi, hogy emailt, vagy hangüzenetet küldhessünk pusztán a gondolataink segítségével. Nincs szükség a gépelésre, vagy hogy tárcsázzunk a telefonon, vagy akár, hogy megszólaljunk. A működési elve a mesterséges telepátia. Az agyunk elektromos aktivitását mérve elektro-enkephalograph (EEG) segítségével működik a rendszer.
Mike D'Zmura a University of California, Irvine kutatója vezeti a fejlesztést.
A pusztán gondolatok általi kommunikáció gondolata nem új. Az 1960-as években egy kutató EEG készüléket kapcsolt a fejére, majd az agyának alfa hullámait változtatva képes volt morse jeleket előállítani.
A katonai alapnak két célja van az egyik, hogy üzenetet tudjon közvetíteni - ahogyan D'Zmura fogalmaz - "azzal a kis hanggal a fejedben".
A másik, hogy ezt az emberi elme által előállított üzenetet célzottan tudja egy másik személy fejébe vagy objektumba eljuttatni (pl: rádió, tv).
A pénz a katonaságtól érkezik és a fejlesztés titkos, de D'Zmura reméli, hogy a polgári életben is meg fog jelenni az alkalmazás.
Más fajta EEG-re alapuló alkalmazások már vannak a piacon, mint például az Emotive Systems fejfedője által megvalósított játék-irányítás.
Egy nehézség van az EEG-vel: mindössze néhány centiméternyi területet tud mérni egyszerre - míg például a magas és a mély hangok közötti különbség, az agy hangot érzékelő részében nagyobb távolságra helyezkedik el. Elektródák elhelyezésével meg lehet oldani ezt a problémát, de ez túl költséges és erőszakos műtétet igényel.
Hogy megkerülhesség ezt a problémát a tudósoknak ki kellett fejleszteniük a szavak felismerési helyének bemérésére egy másik rendszert. Az fMRI (functional magnetic resonance imaging) és a MEG (magnetoencephalography) rendszereit használták a szófelismerés részletes agyi térképének elkészítéséhez.
 A cikk elég régi és a technika már működésben van, a legnagyobb titokban tartva persze. A világszerte gyarapodó magukat TI-nak (Targeted Individuals) nevező, az ezzel a technikával megkínzott túlélők közössége. A technika olyannyira létezik, hogy emberölésre már kiválóan alkalmazható. A furcsa lenyomozhatatlan és érthetetlen öngyilkosságok, mint például amik a France Telecom alkalmazottai között történtek - írhatók ezen technikát alkalmazók számlájára.
Hihetetlen? Az. Egészen addig, amíg nem vesznek célba vele. Ezután már nem lesz szükséged bizonyítékokra, mert vagy belehalsz, vagy nem lesz szükséged többé semmilyen bizonyítékra. Az eszköz és a technikai háttér annyira sikeresen titkolt, hogy a szélesebb publikum tulajdonképpen fel sem tudja fogni, mit jelent ez.

No comments: